15. 10. 2014

Dobrovolná ignorace

Umíte si přiznat, že vám mobil doslova přirostl k ruce a kdekoliv jdete nebo jedete, koukáte se do něj, sjíždíte Facebook, Instagram etc. a vlastně vůbec nevnímáte dění okolo sebe? Já si uvědomil, jak často tohle poslední dobou dělám. Nazval bych to dobrovolnou ignorací svýho okolí. Je smutný, co s náma technologie dokázaly udělat.

V půlce září jsem byl v Londýně na návštěvě u Petra. Fotky jsou temný, plný umělýho osvětlení a svitu z mobilů, protože jsme žili převážně v noci.

IMG_7463 IMG_7477 IMG_7482 IMG_7492 IMG_7583 IMG_7618 IMG_7625 IMG_7656_2 IMG_7675_0 IMG_7708 IMG_7746 IMG_7773 IMG_7784 IMG_7799 IMG_7808 IMG_7827 IMG_7879

23 komentářů:

  1. Třetí fotka je perfektní, přesně vyjadřuje to, o čem píšeš. Chci taky takovou, ale se svou osobou, hodil bych si to pak ve větším formátu na zeď. Kontrast tmy v pokoji, osvětlené tváře a v pozadí nikdy nespící město.

    Nejsi sám, kdo si toho všiml, já to pozoruju už delší dobu. Sedíš na kávě s přáteli, chceš si povídat a místo toho akorát tak koukáš, jak pořád civí na displej a maximálně tak přikyvujou hlavou. Dělal jsem to taky, ale rozhodl jsem se s tím začít bojovat a podvědomě si vsugerovávám, že mobil je v kapse, nikdo mě neshání a opravdu ho nepotřebuju kontrolovat každé dvě minuty. A daří se mi to!! Je to jen o tom chtít ^_^
    M.
    http://www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen by chtělo, aby s tím dokázali bojovat taky ostatní a nemusel jsi pořád sedět u toho stolu sám a koukat jak civí.. :)

      Vymazat
    2. Já už jsem přišel o strach z toho se jim připomenout (ale uznávám, že asi u některých mohu tímto klesnout mezi neoblíbené společníky..ale stojí pak takoví kamarádi za to? ;) )

      Vymazat
  2. Tie fotky sú nádherné, plné skvelej atmodféry, priam mi to pripomína nejaký film!

    OdpovědětVymazat
  3. Ta pátá od spodu je uplně neskutečná! <3

    OdpovědětVymazat
  4. Môj obľúbený fotograf v mojom obľúbenom meste. Prekonávaš úplne všetko, skvelé fotky, úplne závidím výhľad z postele :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pohlazení na duši. Díky, Martine.

    OdpovědětVymazat
  6. po prvych fotkach si vravim ze aky chlad, depresia, odcudzenie...potom sa to zlepsilo ku koncu :))

    OdpovědětVymazat
  7. Potřeba být 24 hodin denně online mě děsí.

    OdpovědětVymazat
  8. Tá posteľ pri tom výhľade z okna je fenomenálna! Také niečo... v takom niečom by som chcel určite prežiť pár týždňov.
    Ešteže ja "smartfoooon" nemám, takto sa občas zas rád izolujem od sociálnych sietí, napríklad, keď som celý víkend von s kamarátmi.

    OdpovědětVymazat
  9. dobrých pár minút som obdivovala len tú tretiu odhora.

    potom som sa dostala do fázy, kedy som vo svojej hlave znela ako jemne rečovo zaostalá osoba - rozumej, moje pocity boli len kopa citoslovcí a miestami medzi nimi nejaký zhluk ozajstných slov typu "nádhernosť najnádhernejšia", "on musí byť nejaký naddruh alebo ovládať fotomágiu alebo oboje" a "you vole, to je... (citoslovcia vyjadrujúce môj úžas, ktorý stále neopadáva, hoci tento blog sledujem už nejaký čas)"

    no a potom ma dorazil chrabromilský šál.

    napísala som to x-krát a napíšem to zasa - to nie sú len pekne upravené fotky nezachytávajúce nič. sú nielen oku lahodiace, ale aj autentické, proste je na nich niečo, čo vo mne vyprovokuje x pocitov naraz a ostane mi to v pamäti. a umenie je celé o tom (aspoň pre mňa), že nemá len pekne vyzerať, ale má v človeku vzbudiť nejaké pocity.

    ok, už som oficiálne najväčšia fangirl tvoja on the block :D

    OdpovědětVymazat
  10. Přiznávám, i já patřím k těm, kteří každou chvíli nakouknou na nějakou sociální síť. Co kdyby mě náhodou někdo sháněl ;). Ale pak se stane, že jsem týden bez mobilu. A žije se mi, překvapivě, krásně. Jediné, co mi chybí je budík. Nemám ráda tu "závislost" na tom, jestli si má spolubydlící budík nastaví.

    A fotky jsou, jako vždy, úžasné!

    OdpovědětVymazat
  11. děkuju všem tyjo!!!! :)) skoro až se u těch komentářů červenám a tetelim, haha

    OdpovědětVymazat
  12. These are spectacular! I like especially that third one. You have a talent.

    OdpovědětVymazat
  13. A to, o čem píšeš je důvodem, proč by si všichni měli přečíst knihu Umění zahálky :)
    Jinak jsem jako vždy z tvým fotografií naprosto bezeslov a přála bych si tam hned být.

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. ach, nemůžu se na ty fotky vynadívat :-). neznám nikoho lepšího, fakt

    OdpovědětVymazat