29. 12. 2012

My beloved iPhone 4S | camera test

Bohužel měsíc na to, co jsem psal o Xperii P a jejím skvělém (momentálně už "skvělém") fotoaparátu, se to stalo. Pořídil jsem si asi půlkou národa nenáviděný iPhone. Konkrétně model 4S. Až teď můžu s klidem říci, že jsem naprosto spokojený. Nechápu ty, kteří iPhony nenávidí. Proč? Ovládání je úžasně jednoduše skvělé, design celého telefonu je nejdokonalejší, o fotoaparátu a videokameře ani nemluvím. Ahaha ano, jsem posedlý.
Chtěl bych vám blíže přiblížit, jak jsme se spolu za ty 3 měsíce sžili.
Musím přiznat, že z počátku jsem se trošku víc bál. Nemožnost nastavení korekce expozice posuvníky byla docela noční můrou. Všechny mé bývalé Androidy tuto možnost nabízely a já ji využíval často. Až pak jsem se dozvěděl o kouzlu, že u iPhonu stačí klepnout na místo, podle kterého chci exponovat a je to. Super! Ostření funguje na stejném principu. U něho bych si představoval trošku vyšší rychlost. Občas mi přijde pomalé. Každopádně žít se s tím dá. Já jsem jen hodně náročný...
V podstatě ono nemůžete nastavit vůbec nic, i když vlastně všechno. Právě díky té možnosti zablokovat expoziční hodnoty podržením prstu (2 sec) na místě, ze kterého chci exponovat. Například v lese si expozici zamknu na koruny stromu, kde iPhone nastaví nižší ISO citlivost a vyšší/rychlejší expoziční čas (díky světlé obloze) což způsobí, že výsledná fotka nebude tolik zašumená a přeexponovaná/přesvětlená, jako by byla, kdybyste ji fotili normálně. Stejně funguje i vyvážení bílé. Když fotím něco v místnosti osvětlené žárovkou a scéna se mi zdá moc žlutá, zablokuju expozici na bílou stěnu, která barvy vyrovná.
Fotoaparát v iPhonu je prostě úžasný. Velký 1/3.2″ čip s 8 megapixely, clona f/2.4 a hodně dobře propracovaný software dělá své. Bravo Apple.
A post processing na iPhonu? Používám jedině aplikace Snapseed a VSCO CAM. Na Snapseed jsem naštvaný, protože byl za 100kč a teď je zadarmo (a taky dostupný pro Androidy). V něm provádím ořezy, úpravy kontrastu, jasu, sytosti barev a lehké HDR efekty. VSCO CAM je aplikace (díky bohu) jenom pro iPhony (iPody...). Stojí v přepočtu asi 23kč. Má úžasné efekty s nízkým kontrastem a vybledlými barvami. Tohle se mi nikdy moc nelíbilo, ale vše se mění, že .)

Nejdříve tu mám takovou mini reportáž ze stájí, které jsem nedávno navštívil a neměl u sebe foťák. Fotky jsou upravované ve Snapseedu a VSCO CAM aplikaci.

Další fotografie mám z průběhu těch 3 měsíců.
Upravované:

Neupravované:
(pouze ořez nebo zmenšení)

30 komentářů:

  1. Super tyjo! :O Hned si toho iphonu zase vážim o něco víc :D.. a stahuju aplikošky!!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný! Běžeckou fotku jsem viděla už na tumblru a mám ji jako tapetu na mobilu :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Také mám iPhone 4S a nechápu, proč ho všichni nenávidí. Všechno je s ním takové jednodušší :)) Asi je to český stereotyp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zjistil, že spíš štve ty, kteří se ve všem chtějí hrabat, což v iPhonu (v iOS) moc nejde. hh. Alespoň to dobře funguje :)

      Vymazat
  4. ješiš, ty umíš udělat umění i z konťáků... krása, krása, krása :-)

    OdpovědětVymazat
  5. poslední fotka mi připomněla, že bych měla taky vyrazit na hory)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sice to mám přes kopec, ale ještě jsem se nedokopal! taky chci:D

      Vymazat
  6. Utírám sliny. Ty tvoje fotky jsou prostě dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  7. ja tak strašne lubim tvoje fotky! :)

    OdpovědětVymazat
  8. ty môžeš fotiť hocičím a je to skvelé, ale práve si mi dokázal, že iPhone naozaj stojí za to :) všetky fotky sú úžasné, či upravené alebo nie ;)

    OdpovědětVymazat
  9. mám taky iphone 4s a taky jsem byla překvapená kvalitou fotek :) Ale přesto mě tvoje fotky utrvrdily v tom, že neni důležitý foták, ale fotograf, protože ty fotky maji dokonalou atmosféru :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty fotky jsou dokonalý vždycky, nenapadlo mě, že tohle je s iPhonem vůbec možný, ale je pravda, že ty bys udělal úžasné fotky snad úplně se vším. :)

    OdpovědětVymazat
  11. to je neskutečný, ty děláš krásný fotky i iphonem!

    OdpovědětVymazat
  12. Šestá fotka odkonce mě dostala.. nemám k tomu slov, nádhera!!
    Jinak člověk, který fotí tak dobře jako Ty, může fotit snad úplně vším a vždy to dopadne skvěle, ale není nad kvalitu, že ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako Skotsko že :) a přitom tady vedle Lanškrouna :D
      eh, s kompaktem jsem ani nikdy nic pořádně nezkoušel, někdy udělám třeba nějakou challenge! díky .))

      Vymazat
  13. krásné:), je dobrý mít po ruce něco s čím jde tohle :)

    OdpovědětVymazat
  14. No co se budu opakovat, jsi prostě talent :) Ať máš v ruce cokoliv, kouzlíš :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ta tvoje láska ♥ :D ta je nepřehlédnutelná :-P :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahaha no, ale když nejde něco nahrát na instagram = fuuuu

      Vymazat
  16. tyjo, u některých fotek se mi ani nechce věřit, že jsou z iphonu. super!! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Krásný fotky! Nechápu jak to s tím dokážeš, fakt paráda :)
    Asi co nejdřív zkusím, co vymáčknu z pětky :) Jinak na úpravu doporučuji Camera+, stojí sice dolar, ale kupoval jsem ji už při vydání 4Sky a neustále využívám, nedám na tu aplikaci dopustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky!! :)
      jojo tu mám taky, ale nezmiňoval jsem ji, používám jenom na samospoušť :D

      Vymazat