21. 12. 2015

Panasonic CM1: aneb můj supermobil s objektivem Leica

"Ježiši, už zase? Vždyť novej mobil máš snad každej půlrok!"

To slýchám pravidelně už od svých třinácti. Když prostě, mě ta technika baví. Už v mých 10 letech mě začaly zajímat mobily. Chodil jsem pravidelně do prodejny Eurotelu, Oskaru i Paegasu, kochal se tam nejnovějšími modely, bral si tuny letáků a ty pak po nocích studoval. Mým největším snem tehdy bylo stát se prodavačem mobilů. Ach. Zlatý časy. 

Tohle byla prostě láska na první pohled. Představte si, že někdo vyrobí to, po čem jste mega dlouho toužili. Vlastně opravdickej foťák v mobilu, nebo spíš mobil ve foťáku. Žádná externí blbost, kterou bude potřeba připojit k mobilu, aby fungovala. Prostě jen jedno zařízení. Ještě k tomu s Leica optikou. Nedalo mi to 4 měsíce spát, až jsem se začátkem letošního srpna definitivně rozhodl a jel si pro něj do Německa. U nás se totiž bohužel neprodává.

Celým názvem Panasonic Lumix DMC-CM1. Je to cvalík, kterýho když někdo uvidí, bude se ptát, co je zač. Umí fotit do RAWu. Během focení můžete absolutně všechno ovládat manuálně, od času, clony, ISO citlivosti, přes automatické/manuální ostření až ke způsobům měření expozice atd. Navíc vám k tomu pomáhá otočný volič šikovně umístěný vzadu kolem objektivu. Všechno to zní super, jenže někdy z něho taky pěkně kvetu. Třeba kvůli tomu, že má procesor se 4jádry a i přesto se mu občas nechce pracovat. Nojo, Android. Za to však baterka mi vydrží v běhu celý den, nekecám. Od rána až do noci (a to je sakra změna po iPhonu 5S). Hlasitý reproduktor (spíš repráček) je peklo, není vůbec slyšet. A protože já jsem na věci až příliš opatrnej, tak mi vadí i to, že na něj asi neexistuje hezký pouzdro.

Několik fotografických technických specifikací: obří 1" CMOS senzor s 20 megapixely, optika Leica DC ELMARIT s pevným ohniskem 28mm a clonou s rozsahem F2.8-F11, ostří od 10cm, rozsah ISO 100-25,600, závěrka mechanická i elektronická (60"-1/16,000), 4K-video/15fps, FullHD-video/30fps, LED blesk,  zápis i do RAW formátu, přední kamera 1.1 mpx. Dále pak má 4,7" FullHD display, Android 5.0 Lollipop, procesor Qualcomm Snapdragon 801 2.3GHz čtyřjádrový, 2GB RAM, 16GB vestavěné paměti, slot na micro-SD, 2600mAh baterii.

PS. vážně to není sponzoring od Panasonicu, jsem jen nadšenej.

MC-1 IMG_0073 kopie

Do první části jsem vybral random fotky, který jsem Panasonicem pořídil od letošního konce léta až do teď.
Většinu jste mohli vidět u mě na instagramu: @martinfaltejsek
@martinfaltejsek

PANA_CM_-1 PANA_CM_-2 PANA_CM_-3 PANA_CM_-4_1 PANA_CM_-4 PANA_CM_-5 PANA_CM_-6_1 PANA_CM_-6 PANA_CM_-7 PANA_CM_-9 PANA_CM_-11 PANA_CM_-13 PANA_CM_-14_1 PANA_CM_-14 PANA_CM_-15 PANA_CM_-16 PANA_CM_-17_2 PANA_CM_-17 PANA_CM_-18 PANA_CM_-19 PANA_CM_-20 PANA_CM_-21 PANA_CM_-22_2 PANA_CM_-22 PANA_CM_-23 PANA_CM_-24

A druhá část je věnována srpnové dovolené na německé Rujáně, což byla asi první dovolená, kam jsem si nebral zrcadlovku, ale postačil si s tímhle mobilo-kompaktem.

PANA_CM_-25 PANA_CM_-26 PANA_CM_-27 PANA_CM_-28 PANA_CM_-29 PANA_CM_-30 PANA_CM_-31 PANA_CM_-32 PANA_CM_-33 PANA_CM_-34 PANA_CM_-35 PANA_CM_-36 PANA_CM_-37 PANA_CM_-38

9 komentářů:

  1. Tobě dát do ruky cokoliv, budou ty fotky vždycky skvělý, Martine!

    OdpovědětVymazat
  2. To je sen.
    I když znám lidi, kterým nepomůže mobil se sebelepším foťákem.
    (Zato ty, jak se píše v komentářích nade mnou, můžeš mít v ruce cokoliv a vždycky to bude skvělý.)

    OdpovědětVymazat
  3. Tvé fotky nikdy nepochopím. Jsou nebeské.

    Ale jak se, zatraceně, fotí noční obloha?

    OdpovědětVymazat
  4. Do háje. Až jsem se z toho rozkašlala! Jsi opravdu kouzelník. Miluji tvoje fotky. I kdybys fotil krabicí od bot, tvůj styl poznám mezi tisíci. Dokonalost. :-)
    Moc se mi líbí paní trafikantka, les a koleje. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dotaz: podařilo se Vám nějak dohrát češtinu?

    OdpovědětVymazat